«

»

Hei 29 2011

Avatar of Lotta

Vajaat vartijat vituttaa

Helsingin vankilassa muiden vankiloiden tavoin, on huutava pula vartijoista. Nimenomaan pätevistä sellaisista. Sen vuoksi työhön hyväksytään henkilöitä, jotka eivät saisi toimia vartijoina lainkaan.
Luultavasti ketään johtoportaassa ei kiinnosta juurikaan, täyttääkö vartija vaadittuja ominaisuuksia, tai miten hän kohtelee vankeja. Sen voi päätellä siitä, kuinka vähän heitä kiinnostaa asiaan puuttua. Kenties heidänkin kätensä ovat sidotut, vartijapula saattaa heidänkin työtään vaikeuttaa toki. Mutta en usko vaikenemisen ja olan kohauttelun ketään auttavan.
Virallisen linjan mukaan työvoimapula on syynä vartijoiden vaatimustason alentumiselle. Ja asialle olisi syytä tehdä jotakin.

Mieheni on kertonut monia täysin käsittämättömiä esimerkkejä vartijoiden toiminnasta. Muissa kirjoituksissani esimerkkejä tulee esiin yksityiskohtaisemmin, mainittakoon tässä nyt kuitenkin toiminnan olevan yleensä sitä sellaista ”kiusa se on pienikin kiusa” tyylistä.
Kenellekään, joka on vankina tai vierailijana joutunut tekemisiin henkilökunnan kanssa, vartijoiden paskamaisuus ei ole uutta tai mullistavaa tietoa. Henkilökuntaan on aina kuulunut alhaisia yksilöitä, eikä se ole vain Helsingin vankilan ongelma. Ja ikävä kyllä epäpätevien vartijoiden toiminta leimaa myös asialliset vartijat.

Monien mielestä ongelmat ovat mitättömiä, mutta sitäkin enemmän hermoja kiristäviä asioita ne ovat vangeille. Tai heidän omaisilleen. yhtenä esimerkkinä vaikkapa vankien mollaaminen. Helsingin vankilassa nimeltämainitsematon naispuolinen vartija haukkuu vankeja mm. apinoiksi, ja monin pienin tavoin ilmaisee inhonsa heitä kohtaan.
Kuulostaa mitättömäktä, mutta selvää on kai kaikille, että henkilö ei hoida työtään asiallisella tavalla. Lisäksi, mielestäni naisen ei kuuluisi edes olla miesten vartijana. Varsinkaan jos motiivina on halu päästä miehiä kyykyttämään.
Herää kysymys, eikö vartijoille todellakaan järjestetä kunnollisia pätevyyskokeita? Monilla muilla aloilla on psykoligiset testit ja muut läpäistävät kokeet, joiden tarkoituksena on myös selvittää alalle sopivuus henkisellä tasolla. Miten vartijoiden työ katsotaan kaikille sopivaksi, kun vaikkapa kaupan kassalle työhön pääseminen edellyttää uskomattomia pätevyyksiä? Mitenkään kaupan kassahenkilöitä mollaamatta, otin heidät tähän vertauskuvaksi. Ei heidänkään työhön todellakaan kuka tahansa sovi.

Olen niin lopullisen kyllästynyt kuulemaan jatkuvasti epäkohdista vankien hoidossa. Kuten jo aiemmin olen maininnut, vartijoille on olemassa selkeät vaatimukset myös moraalin suhteen.

Kirjoittajasta

Lotta

Blogini aloitti blogipalvelun alaisuudessa kesällä 2010. Hyvin nopeasti huomasin, että tavallinen blogi ei riittänyt tarkoituksiini. Pian blogi siirtyi oman domaininsa alle. Kirjoitin ensimmäisen kirjani 8-vuotiaana. Merkityksellisen tuosta lapsen kyhäelmästä tekee se, että tarina oli itse rakentamani ja piti sisällään selkeän juonen. Kirjassa on monta sivua kirjoituskoneella naputeltua tekstiä, oikeaoppisiin lukuihin jaettuna. Kirja sisältää monia sivistyssanoja, joita tuon ikäinen yleensä ei käytä. Olen siis kirjoittanut niin kauan kuin muistan, mutta en ole löytänyt itseäni julkaisevana kirjoittajana. En ennen tämän sivuston luomista. Toteutan parhaillaan suurinta unelmaani. Kirjoitan todellisesta elämästä, vaikka oma tapani sen näkemiseen ei kaikkia miellytä. Näissä kirjoituksissa pääosissa ovat todelliset ihmiset, hekin joiden olemassaolo usein yritetään unohtaa.