«

»

Huh 04 2011

Poliisi on retiisi

Joko tapaukset ovat lisääntyneet, tai ainoastaan uutisointi niiden suhteen, mutta joka tapuksessa poliisiväkivalta on hälyttävän yleistä.

Itse suhtaudun äärettömän tuomitsevasti auktoriteettiaseman väärinkäyttöä kohtaan, varsinkin poliisien ollessa kyseessä. Heidän kuuluisi herättää luottamusta, ainakin joskus muinoin niin kai oli ajatuksena…

Tapahtuipa muutama vuosi sitten päivänä eräänä…
Normaalin kansalaisen tavoin lähti lähikauppaan mies pahaa-aavistamaton. Hän palasi kotiin seuraavana aamuna ilman toista etuhammasta.

Kauppamatkan varrella kolme siviiliasuista poliisia olivat tarkastamassa parkkipaikalla lojuvan auton tietoja. Mies kauppareissullaan ei liittynyt asiaan millään lailla, mutta poliisit päättivät silti tutkia miehen ilman sen kummempaa syytä. Mies oli nuoruusvuosilta poliisien tuttu, eli ollut siis ongelmissa yleisen järjestyksen kanssa. Se riitti ilmeisesti syyksi jännityksen hakemiseen työn tylsyyden keskellä.

Mies kuuli nimeään huudettavan ja kääntyi katsomaan kuka häntä kaipasi. Kolme täysin entuudestaan tuntematonta miestä lähestyivät uhmaavan oloisina joten mies ampaisi juoksuun. Hänellä ei tuossa vaiheessa ollut tietoa poliisin häntä huudelleen, sillä kukaan ei ollut ilmaissut asiaa. Mies siis luuli juoksevansa poispäin oudosta uhkaavasta tilanteesta ja asian jäävän siihen. Poliisit taasen sanomansa mukaan tulkitsivat juoksuun lähdön merkkinä syyllisyydestä. Mihin, siihen he eivät osanneet vastata… Joka tapauksessa he lähtivät perään ja yksi poliiseista sai jonkun matkan päässä otteen miehestä. Koska mies ei edelleenkään tiennyt lainkaan mistä oli kyse, hän tietysti yritti saada itsensä irti otteesta.  Lyhyen pystypainin aikana miehen etuhammaskin sitten irtosi. Poliisissa ei ollut muita jälkiä kuin hampaan jättämä pieni naarmu nyrkissä tilanteen ollessa ohi. Saatuaan hammastuskaisen miehen maahan poliisi kaivoi radiopuhelimen esiin, jolloin mies tajusi olevansa virkavallan kanssa tekemisissä. Hän lopetti kaiken vastarinnan oitis, sillä tiesi että heidän kanssaan kannattaa välttää kaikkia hankaluuksia.

Hammaslääkärin kautta mies joutui putkaan, sillä häntä yritettiin syyttää välikohtauksesta. Tietysti. Koko tilanne alkoi tyhjästä eikä johtanut muuhun kuin pitkään hammasremonttiin järkyttävän suurine laskuineen. Mitään syytettä ei tuolloin saatu kyhättyä, joten mies päästettiin aamulla lähtemään kotiin.

Mies yritti tehdä ilmoitusta asiasta, mutta hänet naurettiin ulos poliisiasemalta. Vuosi sitten asiasta käytiin oikeussalileikki, mutta mies ei ollut uhrin roolissa. Poliisi kun päättikin jostain syystä yllättäen pari vuotta tapahtuneen jälkeen haastaa miehen oikeuteen, virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta. Lain mukaan virkavaltaa ei voi vastustaa jos ei kukaan ilmoita olevansa sen edustaja, mutta siitä huolimatta mies joutui maksamaan poliisille kivusta ja särystä muutaman satasen. Juuri saatuaan oman hammasremonttinsa päätökseen… Niin, eikä sovi unohtaa linnareissua tuohon päälle. 50vrk on rangaistus tässä maassa kauppaan kävelystä.

Tämä oli vain yksi esimerkki monien käsittämättömien joukossa. Ja aivan todellisesta elämästä löytyvä esimerkki. Vaikka kuinka paljon vastaavia tulisi julki, yleinen kuva ei muuttuisi virkavaltaa kohtaan.

Poliisit eivät ammattikuntana ole minulle tähän päivään mennessä todistaneet olevansa ammattikuntansa periaatteiden mukainen järjestö.
Jokin tai jotkut seikat ovat muokanneet maailmankuvani sellaiseksi jossa poliisi ei edusta itselleni turvaa, lakia tai apua. Ikävä kyllä. Toki toivoisin asian olevan toisin, sillä olisihan se hienoa jos tinanapit olisivat antaneet itsestään erilaisen kuvan. Ja sitä nimenomaan painotan, että vastuu omista teoistaan ja kuvastaan he kantavat itse. Se ei siis ole oma vikani, että luottamus heitä kohtaan ei ole kunnossa.  En ole kertaakaan heidän puoleensa kääntynyt ollessani itse apua vailla. Ei ole juurikaan käynyt mielessäkään, ei ainakaan ensimmäisenä vaihtoehtona.

Meillä tässä valtiossa on uskomaton määrä poliisin, vartijan tai järjestyksenvalvojan pahoinpitelyn uhreiksi joutuneita ihmisiä. Tarkoitan täysin tyhjänpäiväistä ja liiallista voimien käyttelyä ilman varsinaista syytäkään. Siihen syyllistyy uskomattoman usein näiden turvanamme olevien ammattikuntien jäseniä.
Moni tuntuu ajautuvan ammattiin vain sen tarjoaman laillisen väkivallan ja kovistelun mahdollisuuden vuoksi. Pienikin kipinä riittää lain kouralle syyksi aloittaa hakkeluksen tekeminen, vaikka tilanne ei edes olisi väliintuloa alunperin vaatinut.

Poliisin käyttäessä asemaansa väärin, se todistaa heidän olevan juuri niin alhaista sakkia kuin olen aina ajatellutkin heidän olevan. Ei riitä että ihminen menettää uskon poliisiin, jos mitään uskoa olikaan. Uhriksi joutunut kansalainen lisäksi jää yleensä ilman oikeutta saati mahdollisuutta saada asiaa julki. Voimakeinoja väärin käyttävä poliisi ei siis ainoastaan petä ihmisen kuvaa ammattikunnastaan kun tilanne riistäytyy hallinnasta. Myös paetessaan vastuutaan, poliisi tekee itsestään kaikin tavoin itseään vastaan rikkovan hahmon. Uhriksi joutuessaan on tavis alakynnessä monin tavoin.

Ja nämä pahoinpitelijät saavat kulkea vapaalla jalalla kansalaisten edelleen heihin luottaen. Samaan aikaan on väkivalta ja rikollisuus yleisesti tuomittavaa vieden ihmisiä liian heppoisin perustein vankilaan saakka. Sairaimmat väkivaltarikolliset keräävät talteen uhaksi kokemiaan muka väkivaltaisia ihmisiä. Onko mikään enää sairaampaa ja oksettavampaa, yleisesti ilmeisesti hyväksynnänkin saanutta toimintaa?

Vastaa