«

»

Jou 31 2011

Pikku Pekka pian posahtaa

Kuulun Facebookissa ryhmään, jonka jäsenet kummastelevat ikärajoja asiassa tähtisadetikku vs. haulikko. Tähtisadetikku on sallittu ainoastaan täysi-ikäisen käyttöön, kun taas haulikkoa saa käytellä 15-vuotiaana. Äkkiseltään tuo kuulostaa hyvinkin naurettavalta, mutta pohdittuani ilotulitteiden vastuutonta luovuttamista lasten käsiin, tuo ennen ristiriitainen ikäraja-asiakin muuttui ymmärrettäväksi siinä sivussa.

Haulikkoa ei ole joka taloudessa. Sitä ei anneta lapsille mukaan leikkeihin miettimättä seurauksia. Haulikkoa käytetään mm. metsästykseen, jolloin sen oikeaan ja vastuulliseen käsittelyyn opastetaan. Näin päättelen maalaisjärjellä, sillä luulisi opastuksen takaavan kaikkien turvallisuuden.
Haulikkoon suhtaudutaan sen mahdollisen vaaran mukaisesti, toisin kuin ilotulitteisiin tai moniin muihin todellisen vaaran mahdollistaviin esineisiin.
Toki haulikko tappaa, vahingoittaa tai joutuu vääriin käsiin joskus sekin. Vahinkoa tehdessään haulikko harvoin on alaikäisen kädessä. Täysi-ikäiset ja ikärajojen ulottumattomissa olevat ihmiset aiheuttavat suuren osan onnettomuuksista joissa haulikko on mukana. Toisin kuin tähtisadetikku, joka on lasten suuressa suosiossa. J joka siis ikärajataistelussa täysin aiheesta on noussut haitallisemman asemaan.

Tähtisadetta voi ostaa kuka tahansa, eikä sen vuoksi edes tarvitse lähteä kovin pitkälle tai juuri muutakaan vaivaa nähdä. Tikut kuuluvat valikoimiin kaikkialla, ainakin tiettyinä vuodenaikoina. Jos ikä ei riitä ostoksilla, ei kukaan estele jos muutaman ottaa kotona lojuvasta paketista. Äidin ostoskärryyn myös voi paketin nakata. Siinähän se samalla muiden ostosten kanssa menee kassahihnalta kassiin, ja äidin maksaessa täysin lakia noudattaen.

Sadetikkua on helppo pitää vaarattomana, sillä sen kipinöintiä ei moni miellä tuleen verrattavaksi asiaksi. Monet lapset erehtyvätkin leikkimään liikaa säkenöivällä tikulla mitä ihmeellisimmissä paikoissa. Pimeä komero saa toki säkenöinnin huippuunsa, mutta pimeässä vaatteita tikun välittömässä läheisyydessä on vaikea varoa. Tämä on yksi mahdollinen tilanne, joka muuttuu hyvin nopeasti suuremmaksi valoshowksi kuin mitä lähdettiin hakemaan.
Liian moni lapsi tai nuori saa vapaasti hillua tähtisadetikkuineen, siksi ikäraja on niin korkea. Jonkun täytyy ottaa vastuu vahingon sattuessa. Jos olet ostanut ja luovuttanut alaikäiselle lapselle tikkuja, olet omalla vastuullasi niin tehnyt.

Vaikka kaikki tietävät ja muistavat opettaa lapsillekin, ettei tulella pidä leikkiä, sen kanssa annetaan leikkiä hyvinkin huolettomin mielin. Tekemällä oppii, parhaiten tietysti kun jokin menee pieleen. Lasta ei voi eikä pidä kasvattaa pumpulissa ilman että mitään vaarallista hän saisi koskaan lähelleen. Kantapään kautta kun tosiaan saa sen parhaan opin, eikä kantapäätä satuta ilman käytännön kokeiluja. Silloin kun lapsi uteliaisuuttaan tyydyttää, olisi suotavaa jonkun olevan edes hieman tilannetta seuraamassa.

Esimerkiksi tänään tulemme näkemään runsaasti esimerkkejä ilman valvontaa ulkona pyörivistä hyvinkin nuorista lapsista, jotka keksivät mitä vaarallisimpia tapoja posautella haltuunsa saamiaan ilotulitteita.
Kaikenlaiset ilotulitteet ja pommit ovat uskomattoman vähäteltyjä vaarallisuutensa osalta. Vanhemmat nimenomaan siihen vähättelyyn sortuvat kaikista varoitteluista ja ohjeista huolimatta. Joka vuosi valvonta on olematonta.
Kuulostan ehkäpä tylsältä ja tiukkapipoiselta tästä aiheesta paasatessani. Moni antaa vapauksia tänään lapsille, sillä heille raketit ja pommit ovat odotettu ja suuri ilon aihe.
Turvallisuudesta ei voi tinkiä, kun kyseessä on lapsi. Iloa ja jännitystä raketit tarjoavat valvotussa seurassakin. Jos joku nuorista päättäisikin osoittaa mieltään jotuessaan sääntöjen mukaisesti raketteja käsittelemään, ei se ole syy antaa periksi. Lapsen ilo on ihana asia, mutta painaako se todella vaakakupissa enemmän kuin turvallisuus? Vai painaako kupissa eniten vanhempien halu saada lapset pois jaloista, jotta heidän oma ilottelunsa ei kärsisi?

Vuosien mittaan on sääntöjä tiukennettu ja joitakin tuotteita poistettukin ilotulitemarkkinoilta. Niin ei ole tehty ilkeydestä tai meidän kiusaksemme, niin on päädytty toimimaan jatkuvien onnettomuuksien vähentämiseksi. Välinpitämättömyys ja holtittomuus johtaa tiukempiin ja tiukempiin sääntöihin. Jos jokainen pitäisi huolta turvallisesta ja sääntöjenmukaisesta ilotulitteiden posauttelusta, niitä koskevat rajoitukset olisivat luultavasti löyhemmät.
Ihmiset itse omilla toimillaan aiheuttavat seurauksia, joita he sitten manaavat osaamatta vilkaista peiliin. Jotkut seuraukset ovat peruuttamattomia, jolloin peili ei edes vilkaisua kestäisi.

Vastaa