«

»

Hel 19 2011

Kravatti vs. liivit

Kommentoimani kirjoitus

Aikaisemmin olen ottanut esiin Perussuomalaiset ajatusmaailmoineen, enkä aio antaa yhden kirjoituksen pilata kuvaani puolueesta. Mutta kieltämättä linkin takaa löytyvä kirjoitus on aivan käsittämätöntä roskaa.

Itse en kuulu näihin niin kovasti paheksuttaviin rikollisjärjestöihin, enkä kanna tunnuksia. Mutta se ei estä minua omaamasta mielipidettä asiasta. Kuitenkin ilmeisesti tiedän asiasta enemmän kuin kirjoittaja. Monelta kantilta ajateltuna. Sen huomaan aivan heti, sillä nauraa hohotin lukiessani.

Ensinnäkin, kaikki luvut ja numerot koskien näitä liivijengejä, ovat tilastoista revittyä moskaa eivätkä perustu todellisuuteen muun ns. faktan tavoin, jota voi tilastoista repiä. Tilastoista löytyy oivallista matskua, mutta niitä myös on idiootinkin helppo vääristellä. Prosentti sitä ja toinen tätä, jos ei muulle pysty kantaansa rakentamaan, voi olla rakentamatta lainkaan.

Viisas mies sanoo: vale, emävale, tilasto.

Liiveillä houkutellaan uusia jäseniä. Jengistä ja näkyvästä merkistä saa turvaa, ja samalla status nousee kummasti. Tiukan paikan tullen liivit vahvistavat yhteenkuuluvuutta, ja niistä tunnistaa omansa. …isä antaa liivimiehen perheineen etuilla huvipuiston laitejonossa – omien lastensa nähden.

Millä lailla edellä mainittu eroaa vaikkapa poliittisista puolueista ja niiden jäsenistä..? Mieleeni tuli kysymys, että mistä kirjoittaja oikein tietää jengien käyttäytymiskoodit ja niin tarkasti osaa kertoa mitä liivit edustavat ja tuovat mukanaan. Mutta aika äkkiä sen hoksasin, että omasta kokemuksesta tavallaan puhuu hän, koska itse edustaa eräänlaista jengiä. Vaikka ei liivit yllään kuljekaan, niin edustaa tiettyä logoa ja arvomaailmaa kannattavaa porukkaa. Kaikkialla on jengiytymistä ja omiensa tunnistamista. Politiikka on maailma, jossa uskomattoman paljon vehkeillään ja pelataan likaista peliä omaan selustaan ja asemaan turvautuen. Joten kyllä, poliitikko on oikea henkilö kertomaan siitä maailmasta.

Pahassa maailmassa kannattaa olla varuillaan mutta toisaalta ei ole järkeä pelätä ilman syytä. Miksi nähdä uhkana ja pelkoa aiheuttavana asia, johon ei ole sekaantunut millään lailla? Kenties liivit luovat tiettyä mielikuvaa ja uhkaakin edustavat, mutta se ei tarkoita että kaikki ympärillä ovat vaarassa. Totta on, että nenilleen saa jos silmille hyppii, mutta niinhän se on kaikkien ihmisten kanssa. On liivit yllä tai ei. Kirjoituksessa ei ollut oikeastaan mitään järkeä, kun asiaa ajattelee.

Mennessäni Englantiin jalkapallokauden ollessa kuumimmillaan, minulle vitsailtiin ettei kannata laittaa tiettyjen joukkueiden pelipaitoja ylle ja lähteä Manchesterin kaduille juoksemaan. Jos haluan selvitä hengissä. Niinpä niin, jopa urheilujoukkueiden tunnukset ovat syy aika monelle kuolemalle tai loukkaantumiselle jalkapallohuligaanien pitäessä omiensa puolta. Joten, kielletäänkö myös pelipaidat samaan syssyyn?

Vastaa